Â
Wanneer u de keuken van uw horecazaak gaat inrichten, besteedt u natuurlijk veel aandacht aan de ovens en het fornuis. Dat zijn immers de meest belangrijke onderdelen van uw keuken. En oh ja, een vaatwasser is natuurlijk ook wel handig en wordt er vaak zomaar bij gekocht. Toch is het slim om even stil te staan bij het soort vaatwasser dat u aan wilt schaffen en te kijken of dit ook de beste keuze is voor uw keuken.
Â
De juiste vaatwasser kan heel wat besparingen opleveren
Â
Wanneer er geïnvesteerd moet worden in bijvoorbeeld een nieuwe oven, twijfelt geen enkele horeca-ondernemer over de investering. Dat is immers een resultaat wat direct op het bord eindigt. Een vaatwasser natuurlijk niet, het is een onzichtbare investering voor de gast. Toch kunt u er heel veel mee besparen.
Besparen met een vaatwasser? Een vaatwasser is toch juist een redelijk prijzige must? Het tegendeel is echter waar. De afwas is namelijk erg arbeidsintensief en het kost dus ook veel personeelskosten om dit te laten doen. Ook wanneer u een doodnormale vaatwasser aanschaft, kost dit nog steeds personeelskosten (wanneer iets niet goed schoon is of de vaat niet droog is) en natuurlijk ook veel energie en water. Er kan dus heel veel geld bespaard worden door een investering te doen in een goede vaatwasser! Ook kan de keuze voor een goede vaatwasser die volledig in dienst staat van uw keuken de veiligheid verhogen en de ergonomie binnen het bedrijf verbeteren. We bespreken waar u op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe vaatwasser.
Â
Vaatwasser inpassen in het proces van uw restaurant
Â
Een vaatwasser moet in dienst staan van het hele restaurant. Een all you can eat restaurant heeft een geheel andere routine dan een à la carte sterrenrestaurant en heeft dus ook een andere vaatwasser nodig. Het is daarom belangrijk om eerst het hele proces van tafels dekken, afruimen, sorteren en wassen te doorlopen en te zien waar de pijnpunten liggen, om daar met een goede vaatwasser op in te kunnen spelen. Zo zorgt u ervoor dat de vaatwasser echt in dienst staat van uw restaurant en medewerkers.
Â
Kijk ook naar veiligheid en duurzaamheid
Â
Daarnaast moet er niet alleen gekeken worden naar dienstbaarheid en capaciteit, maar ook naar veiligheid en duurzaamheid. Een vaatwasser moet natuurlijk veilig zijn. Niet alleen moet deze makkelijk te gebruiken zijn door alle medewerkers, maar moet het ook voorkomen dat glaswerk kapot gaat. Kijk daarnaast ook naar duurzaamheid. Het is natuurlijk mooi om een machine te hebben die water en energie bespaart omdat dit goed is voor het milieu, maar het is ook goed voor uw portemonnee. Kies daarnaast voor een vaatwasser die geen schadelijke stoffen nodig heeft om uw vaat te reinigen.
Sluit een onderhoudscontract af en let goed op de voorwaarden daarvan
Â
Zorg ervoor dat uw vaatwasser, en natuurlijk al uw andere apparatuur, goed onderhouden wordt. Het is slim om hiervoor een onderhoudscontract af te sluiten, zodat u hier zelf niet mee bezig hoeft te zijn. Zorg er echter wel voor dat het onderhoudscontract aan uw eisen voldoet en dat er bijvoorbeeld mogelijkheid is tot reparatie buiten kantoortijden. Want hoe groot is de kans dat apparatuur kapot gaat binnen kantooruren? En hoe vervelend zou het zijn als de vaatwasser op vrijdagavond kapot gaat en deze pas maandag gemaakt kan worden. Dat kan u veel geld kosten!
Â